Αξιοθέατα στο νομό Έβρου

tour5Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της οροσειράς της Ροδόπης στο Νομό Έβρου, στο σταυροδρόμι δύο ηπείρων και αποτελεί τον γεωφυσικό χώρο όπου ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ασίας και της Ευρώπης.
Αποτελεί μια από τις ελάχιστες περιοχές της Ευρώπης στην οποία συμβιώνουν τόσα διαφορετικά είδη αρπακτικών πουλιών και όπου ταυτόχρονα απαντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γυπών (μαυρόγυπας, όρνιο, ασπροπάρης) της Ευρώπης.
Τα μεγάλης ηλικίας δάση, οι βραχώδεις εξάρσεις, τα λιβάδια και οι αγροί διάσπαρτα μέσα στο δάσος και τα πολλά ρέματα με την πλούσια παρόχθια βλάστηση προσφέρουν πλήθος κατάλληλων βιοτόπων για το φώλιασμα και την εξεύρεση τροφής πολλών και διαφορετικών ειδών.

Μέσα από τα μονοπάτια του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου θα σας δοθεί η ευκαιρία να ανακαλύψετε τα μυστικά του δάσους από κοντά και να απολαύσετε μαγευτικά τοπία. Τα μονοπάτια διαφέρουν σε επίπεδο δυσκολίας, χρόνο διάνυσης σημεία ενδιαφέροντος.

Στο Εθνικό Δάσος λειτουργεί Κέντρο Ενημέρωσης   με σκοπό την προώθηση της προστασίας της φύσης στην περιοχή, την οικοτουριστική της ανάδειξη, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις οικολογικές αξίες του Δάσους Δαδιάς..
Λειτουργεί σε καθημερινή βάση (συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών), από τις 8:00 μέχρι τις 16:00 . Εντός του Κέντρου υπάρχει εκθεσιακός χώρος με φωτογραφικό και ενημερωτικό υλικό για την προστατευόμενη περιοχή.

tour2Στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία, ο ποταμός Έβρος σχηματίζει ένα εκτεταμένο Δέλτα, διεθνούς οικολογικής σημασίας. Συνολικά έχουν καταγραφεί 28 είδη αμφίβιων και ερπετών, περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών καθώς και 46 είδη ψαριών.

Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Συνολική έκταση 95.000 στρεμμάτων (80.000 χερσαία και 15.000 στρ. υδάτινη επιφάνεια) έχει ενταχθεί στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ   λόγω των σημαντικών ειδών που φιλοξενεί. Επίσης, μέρος του Δέλτα χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και προτείνεται ως Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο Δίκτυο Natura 2000.

Στο Δέλτα του Έβρου βρίσκουν καταφύγιο και τροφή χιλιάδες πουλιά όλες τις εποχές του χρόνου.

Μπορεί κανείς να διακρίνει τους εξής χαρακτηριστικούς βιότοπους:

Παραποτάμια βλάστηση
Θαμνώνες με αρμυρίκια
Υγρά λιβάδια με βούρλα
Υποβρύχια βλάστηση των αλμυρών – υφάλμυρων υδάτων
Βλάστηση των λιμνοθαλασσών -γλυκών υδάτων
Αλοφυτική βλάστηση
Αμμόφιλη βλάστηση

Στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις οργανωμένες περιηγήσεις που πραγματοποιούνται όλο το χρόνο σε καθημερινά δρομολόγια.Οι περιηγήσεις περιλαμβάνουν ενημερωτική βιντεοπροβολή , συνοδεία στον υγρότοπο με λεωφορείο του Φορέα Διαχείρισης καθώς και υδάτινη διαδρομή με τις παραδοσιακές πλάβες. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης παρέχεται στους επισκέπτες ο κατάλληλος εξοπλισμός παρατήρησης όπως τηλεσκόπια και κιάλια.

Πασίγνωστο για την εκτροφή του μεταξοσκώληκα και τα τοπικά φυσικά μεταξωτά. Το τριώροφο αρχοντικό Μπρίκα λειτουργεί σαν Δημοτικό-Ιστορικό μουσείο με πλούσια αναφορά στην ιστορία της πόλης, ενώ φιλοξενεί την έκθεση της πλούσιας συλλογής μεταξωτών του Συλλόγου Φίλων Μετάξης η Χρυσαλλίδα. Τα σπίτια με την ιδιαίτερη αυτή αρχιτεκτονική, γνωστά και ως κουκουλόσπιτα, είναι κυρίως διώροφα, ενώ υπάρχουν και κάποια μονώροφα ή και τριώροφα. Είναι χτισμένα από πέτρα, ξύλο και κόκκινο τούβλο. Επισκεφθείτε επίσης, το παλιό μεταξουργείο Τζιβρέ.

Μοναδική είναι η περιήγηση στην παραλιακή περιοχή ανάμεσα στους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσημβρίας Ζώνης και της Μαρώνειας, έως το λιμανάκι του Αγίου Χαράλαμπου. Το πέρασμα των αιώνων στην περιοχή της Θράκης καταγράφεται γύρω από τα ερείπια της Αρχαίας Ισμάρας. Οι περιηγητές που αγαπούν τις αυθεντικές εμπειρίες μπορούν να αναζητήσουν το σπήλαιο-εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, το χωριό, τα μεταλλεία, αλλά και την περίφημη Βίλα της Κίρκης.

Άλλα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία στο νομό Έβρου, είναι ο ναός της Παναγίας Κοσμοσώτειρας και το Υδραγωγείο στις Φέρες. Ο αρχαιολογικός χώρος του Δορίσκου. Ο αρχαιολογικός χώρος της Τραϊανούπολης, τα Θερμά Λουτρά Τραϊανούπολης κ.α

Από την Αλεξανδρούπολη ξεκινά μια εκτεταμένη ακτογραμμή μήκους 25 χλμ. που καταλήγει στον αρχαιολογικό χώρο της Μεσημβρίας. Βραβευμένες με γαλάζια σημαία, οι παραλίες του Νομού προσφέρουν μεγάλη ποικιλία. Καλά οργανωμένες πλαζ ξεκινούν από την ακτή EOT δίπλα στην πόλη έως τα Κόκκινα Βράχια στη Χιλή.
Εάν όμως συνεχίσετε λίγο πιο μακριά, θα συναντήσετε τις παραλίες του Αη-Γιώργη και της Αγίας Παρασκευής στη Μάκρη με τις παραδοσιακές ταβέρνες και τις πιο απομακρυσμένες στα Δίκελα και στη Μεσημβρία.

Παραλίες που ικανοποιούν όλα τα γούστα, αμμώδεις και βραχώδεις, πολύβουες και οργανωμένες.  Οι προσχώσεις του μεγάλου ποταμού δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για οικογένειες και μικρά παιδιά, που μπορούν να κολυμπήσουν σε ρηχά νερά με ασφάλεια. Η ακτή του ΕΟΤ, βραβευμένη με γαλάζια σημαία, είναι η πλησιέστερη στην πόλη. Τα Κόκκινα Βράχια και το Δελφίνι με την απέραντη αμμουδιά είναι παραλίες ιδανικές για κοντινές αποδράσεις, ενώ η Μάκρη αποτελεί μια διαφορετική περίπτωση. Ελαιώνες που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, βαθιά πεντακάθαρα νερά που συναγωνίζονται αυτά της Χαλκιδικής και ψαροταβέρνες και ουζερί με θέα στη Σαμοθράκη. Τέλος λίγο πιο πέρα μπορείτε να επισκεφτείτε την κοσμική Αγία Παρασκευή ιδανική για θαλάσσια σπορ, καφέ και ποτό.
Ότι κι αν επιλέξετε σίγουρα θα σας προσφέρει απλόχερα τις συγκινήσεις που χαρίζει η θάλασσα του βορείου Αιγαίου.

Στη Λεπτοκαρυά, σε μια πλαγιά με υψόμετρο 650 μ. από τη θάλασσα και σε απόσταση 32 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη, ο σύλλογος Σαρακατσαναίων Νομού Έβρου έχει φτιάξει αναπαράσταση ενός Σαρακατσάνικου καταυλισμού. Η αναπαράσταση ενός παραδοσιακού θερινού οικισμού Σαρακατσάνων αποτελεί παράλληλα ζωντανό μουσείο και χώρο αναψυχής.