Περιήγηση στην Αλεξανδρούπολη

tour1Η Αλεξανδρούπολη είναι η πρωτεύουσα της Θράκης και η ιδανική αφετηρία για να γνωρίσει κανείς την ευρύτερη περιοχή. Έχει πληθυσμό περίπου 70.000 κατοίκους με σύμβολο της πόλης τον περίφημο φάρο, ύψους 27 μέτρων, που πρωτολειτούργησε στις 1 Ιουνίου του 1880.

Πόλη της παράδοσης και του νεωτερισμού, πόλη της ξεκούρασης και της διασκέδασης, πόλη της θάλασσας και του τουρισμού. Η θέση της κομβική, ενώνει Ευρώπη και Ασία, Δύση και Ανατολή και έτσι η επικοινωνία της με τον κόσμο και την υπόλοιπη Ελλάδα γίνεται με κάθε μέσο χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο.

Η Αλεξανδρούπολη, διατηρεί ακόμα ένα μικρό κομμάτι της γοητείας του αρχικού ψαράδικου οικισμού. Αληθινή εμπειρία είναι η δημοπρασία των ψαριών στην τοπική ιχθυαγορά, όπου τα αλιευτικά φτάνουν το ένα μετά το άλλο με τα αμπάρια τους γεμάτα.

tour4Είναι όμως και μια ιδιαίτερα ζωντανή πόλη, λόγω των εμπορικών της δραστηριοτήτων και των 3.500 φοιτητών του πανεπιστημίου. Προσφέρεται για γαστριμαργικές απολαύσεις και για νυχτερινή ζωή με πλήθος μαγαζιών για όλα τα γούστα, κοντά στην παραλιακή ζώνη και το ευρύτερο εμπορικό κέντρο.

Εκτός από την παραλιακή λεωφόρο, στην Πλατεία Μητροπόλεως μπορείτε να θαυμάσετε τα κτήρια που την περιβάλλουν, αλλά και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που εντυπωσιάζει. Οι πρώτοι κάτοικοι, ναυτικοί στο επάγγελμα, κατασκεύασαν το ναό για να τιμήσουν τον προστάτη-άγιό τους. Την εκκλησία πλαισιώνουν από τη μια, το παλιό Γυμνάσιο Αρρένων που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης και από την άλλη, το παλιό δημοτικό σχολείο.

Μέσα στην πόλη λειτουργούν τρία κύρια μουσεία: Το Εκκλησιαστικό, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Εθνολογικό.

Κάθε Πέμπτη, η υπαίθρια αγορά, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για ψώνια σε χαμηλές τιμές.

Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου έχουν καταγραφεί και κηρυχθεί ως προστατευόμενα μνημεία ένας σημαντικός αριθμός περιοχών το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων εντοπίζεται στην παράκτια ζώνη .

Η Αλεξανδρούπολη προσφέρεται ως ορμητήριο για εναλλακτικό τουρισμό:

  • Ιαματικό
  • Ορειβατικό
  • Θρησκευτικό
  • Οικοτουρισμό
  • Αγροτοτουρισμό
  • Ποδηλασία
  • Κανό